Közigazgatás

  Ország: Magyarország
  Régió: Közép-Dunántúl
  Megye: Veszprém
  Kistérség: Veszprémi
  Rang: város
  Irányítószám: 8440
  Körzethívószám: 88

  Népesség

  Teljes népesség: 3533 fő
  Népsűrűség: 179,16 fő/km²

  Állandó lakosság 2013. december 31-én 3547 fő
  Lakónépesség 2013. december 31-én 3448 fő

  Földrajzi adatok

  Terület 19,53 km²
  Időzóna CET, UTC+1

  Városunk

  Herend város Veszprém megyében Az Északi- és Déli- Bakony találkozásánál, a 8-as számú főközlekedési út mellett, 341 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. Területe: 1956 hektár. A város határának mintegy kétharmadát erdő, rét legelő teszi ki. Szántóföldi művelésre a dombhátak és völgyek talaja kevésbé alkalmas ezért a megélhetést az ipari tevékenység jelenti. Az aktív korú lakosság egy jelentős része a méltán világhíres Herendi Porcelánmanufaktúrában dolgozik, de nagyon sokan ingáznak a két közeli nagyvárosban Veszprémbe és Ajkára. 

  Herendi Porcelánmanufaktúrát 1826-ban Stingl Vince alapította, amikor létrehozta kőedénygyárát. 1839-ben Fischer Mór kereskedő kezébe került a vállalkozás akinek a nevéhez fűződik a porcelán gyártás beindítása. A manufaktúra dacolva korokkal, gazdasái helyzetekkel mind a mai napig vezető szerepet tölt be a hazánk porcelángyártásában de jelentős a szerepe az egész világon. A dolgozók létszáma kb. 930 fő.

  Az önkormányzat képviselő-testülete 7 főből áll. A a régi épület teljes lebontását követően a Városháza 2002-ben épült fel. Az épület jó felszereltségével lehetőséget teremt az ügyfelek kultúrált fogadására és ügyeiknek szakszerű és gyors intézésére.

  Településünk egyik fő idegenforgalmi látványossága és a legnagyobb vendégforgalmat lebonyolító létesítménye a XIX. századi angol ipari építészeti stílusban épült Porcelánium. Minimanufaktúra, étterem, kávéház és porcelánbolt került itt elhelyezésre.

  A város egyik büszkesége az Európában is egyedülálló porcelánablak, mely olyan vékony porcelánból készült, hogy lehetővé teszi a római katolikus templom természetes megvilágítását.

  Büszkék vagyunk még:

  • Modern jól felszerelt iskolánkra , Sportcsarnokunkra
  • Park sétányunkra
  • Művelődési Házunkra
  • Porcelánművészeti múzeumunkra
  • Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsődénkre 

   

   

  Keresés a honlapon

  Térkép

  © 2021 Herend Város honlapja, Minden jog fenntartva. Készítette és karbantartja a Skindrome studio