Herendi templom litofán ablaka

  Megtalálható:  

  a Herendi Római Katolikus templomban

  – 8440 Herend, Kossuth Lajos u. 38.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Az ablak templomba kerülésének története:

  Gősy István herendi lelkész (1919-1939) segítette az egyház talpra állását a községben a világháború utáni időszakban.

  1935. októberében szereltette fel az Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázoló porcelánablakot a templomba. (1936-1937-ben Johann Hugóval készítette el a templom többi ablakát, színes ólomüveg technológiával .)
   
  Herendet a szovjet csapatok 1945. március 23-ról 24-re virradóra foglalták el. 
  1945. március 23-án este 20 óra körül a templom mellett felrobbant egy harckocsi, amelytől kigyulladt a sekrestye, betört a templom ablaka-ajtaja, 23 óra körül találat érte a templomtornyot, majd 1945. március 24-én a német repülők hatszor támadták meg. 
  A veszprémi püspökség felmérése szerint a templom súlyosan, a plébániaház könnyebben megsérült, mindkettő ablakai összetörtek, a templom felszerelésében is kár keletkezett.
   
  1947. március 18-án Bánáss László megyéspüspök megáldotta a Szent Erzsébetet ábrázoló porcelánablakot, amely a második világháborúban összetört ablak helyére került a Herendi Porcelánmanufaktúra (Porcelángyár) gyűjteményéből. 
   
  (forrás: Hudi József – Herend története)
   
  Anyagjellemzés:
   
  LITOFÁN
   
  A litofán porcelán első megjelenése a porcelánkészítés kezdeti időszakára tehető. 
   
  Lényege, hogy a tábla formájú porcelánt különböző vastagságúra alakítják, és ezek a vastagság-különbségek átnézettben világos és sötétszürke árnyalatú lágy képet adnak, amelyen éles kontúrok nincsenek. 
  Az eljárás azon alapul, hogy a jó minőségű porcelán anyaga egyenletes, nem tartalmaz zárványokat, és ha kellően vékony, akkor áttetsző. A litofán porcelánokat rendszerint nem vonják be mázzal, hanem biszkuit formában kerülnek piacra. 
   
  Herenden 1842 óta gyártanak litofánokat.
   
  A fehér a fehérben kompozíciók olyan porcelán faliképek, görög eredetű szóval litofániák (kő + áttetsző), melyek áttetsző fényben finoman árnyékolt képet mutatnak. 
  A herendi manufaktúra főbejárati előcsarnokába ugyanezzel a technikával készül több mint ötven porcelánablak. A fényt áteresztő, kerek porcelánablakok, alárendelve az építészeti koncepciónak, belülről diszkrét-finoman alakítják, formálják a teret, este pedig kívülről is világítanak.
   
  (forrás: Krautheim Zoltán – Műemléki Fenntartó Technikus)
   
   
   

   

   
   

  Dokumentumtár kiemelt kategóriái

  © 2020 Herend Város honlapja, Minden jog fenntartva. Készítette és karbantartja a Skindrome studio